maanantai 2. tammikuuta 2017

DIY-SÄNGYNPÄÄTY

Moikka! Oon aina tykännyt tehdä erilaisia diy-juttuja ja hyödyntää omia ideoita, joten on kiva päästä jakamaan teille tämä diy-projekti, jonka oon halunnut tehdä jo pitkän aikaa! Nimittäin itse tehty keinonahkainen sängynpääty :-) Yksinhän tällaisen tekeminen ei millään onnistu, mutta onneksi iskä oli mun apuna toteuttamassa tätä projektia. Olin tosiaan muutamia tarvikkeita haalinut jo etukäteen, joitakin löytyi valmiiksi kotoa ja loput käytiin sitten ostamassa :-)

DIY-SÄNGYNPÄÄTY1

Tarvikkeet:

- akkuporakone
- erilaisia porakoneen teriä
- mitta ja viivoitin
- lyijykynä ja tussi
- niittikone ja niittejä
- kaksipuoleista mattoteippiä (Stark, 6,11e)
- pitkä neula (Hämeenlinnan askartelukauppa, 1e)
- juuttinarua (Tiger, 3e)
- timanttinapit 20kpl (eBay 7,43e)
- valkoinen keinonahka 142cm x 170cm (Eurokangas, 42,33e)
- vaneri (Stark, 14,39e)
- vaahtomuovipatja

Yhteensä: 74,26e

DIY-SÄNGYNPÄÄTY2

Kun kaikki tarvittavat tarvikkeet oli kasassa ja olin tehnyt suunnitelman paperille, aloitettiin merkkaamalla vaneriin nappien paikat. Tämän jälkeen tehtiin samalla tavalla reiät valkoiseen pahviin, jota käytettiin myöhemmin sabluunana vaahtomuovipatjaa ja keinonahkaa varten.

DIY-SÄNGYNPÄÄTY3

Sitten porattiin vaneriin kaksi reikää tussilla tehdyn merkin molemmille puolille. Tässä vaiheessa voi myös tehdä vain yhden reiän tuohon keskelle merkin kohdalle, jos haluaa lopuksi kiinnittää kiristetyn napin narut nitojalla levyn taakse. Me kuitenkin päädyttiin tekemään nämä kaksi reikää, jotta narut voi lopulta solmia ja nappien kireyttä halutessaan vielä säätää.

DIY-SÄNGYNPÄÄTY4
DIY-SÄNGYNPÄÄTY5

Sitten käytettiin sabluunaa apuna vaahtomuoviin merkattaessa. Kun merkit oli tehty, porattiin pyöröterällä vaahtomuovista irti tuollaiset pötköt. Tähän voisi myös käyttää vaikka terävää veistä tai mitä tahansa muuta, jolla saadaan läpi menevät reiät vaahtomuoviin.

DIY-SÄNGYNPÄÄTY6
DIY-SÄNGYNPÄÄTY7

Seuraavaksi kiinnitettiin vaahtomuovipatja ja vaneri toisiinsa kiinni, jotta ne pysyvät yhdessä seuraavissa työvaiheissa. Tässä päädyttiin käyttämään liiman sijasta kaksipuoleista mattoteippiä, joka piti patjan ja vanerin hyvin kiinni toisissaan. Sitten siirryttiin kankaan kiinnittämiseen.

DIY-SÄNGYNPÄÄTY8

Oltiin mitoitettu tarkoituksella vaneri hiukan patjaa pienemmäksi, jotta tekonahkaa kiristäessä vanerin reunat eivät aiheuta kankaan repeämistä. Ei vedetty kangasta hirveän tiukalle, koska silloin nappeja ei pystyisi pingottamaan kunnolla. Päädyin tekemään taitoskohdan kuvassa näkyvällä tavalla, sillä kaikista eri vaihtoehdoista se oli parhaimman näköinen. Kun kangas oli kiinnitetty, käännettiin sängynpääty ja merkattiin sabluunalla pienet merkit myös kankaan oikealle puolelle, jotta neulan kanssa on helpompi tulla oikeasta kohdasta läpi.

DIY-SÄNGYNPÄÄTY9

Nappien laittoonkin tarvitsee melkeinpä toiset kädet, joten tässä vaiheessa mun sisko auttoi mua :-) Ensin naru pujotettiin neulanpäähän ja neulalla mentiin toisesta vaneriin tehdystä reiästä sisään. Sitten neulalla tullaan läpi tekonahkaan tehdyn merkin kohdalta ja pujotetaan nappi lankaan. Kun nappi on lankassa, neulalla mennään samasta kankaan reiästä takaisin, mutta ulos tullaan siitä toisesta vanerin reiästä, niin kuin kuvassa näkyy. Tässä vaiheessa pitkästä neulasta on todella paljon hyötyä, koska liian lyhyt neula jäisi patjan sisään.

DIY-SÄNGYNPÄÄTY10
DIY-SÄNGYNPÄÄTY11
DIY-SÄNGYNPÄÄTY12

Kun kaikki napit on saatu oikealle puolelle, ne kiristetään haluamalleen kireydelle. Lopulta narut solmitaan takaa umpisolmulle. Tässä kohtaa nappien kireyttä on helppo säätää, koska naruja ei kiinnitetty vaneriin nitojalla.

DIY-SÄNGYNPÄÄTY13
DIY-SÄNGYNPÄÄTY14
DIY-SÄNGYNPÄÄTY15

Lopuksi tehtiin vielä jalat laudoista ja maalattiin ne valkoisiksi. Tässäkin vaiheessa voi käyttää omaa luovuutta ja keksiä erilaiset jalat tai jättää ne kokonaan pois, jos siltä tuntuu. Taakse voi halutessaan vielä lisätä toisen kankaan, jotta nappien narut saadaan piiloon.

DIY-SÄNGYNPÄÄTY16
DIY-SÄNGYNPÄÄTY17
DIY-SÄNGYNPÄÄTY18

Siinä vielä kuvat valmiista sängynpäädystä. Lopputuloksesta tuli vielä parempi kuin olin osannut kuvitellakaan! Itse tehty on mun mielestä myös paljon kivempi kuin kaupasta ostettu ja mikä parasta, näin säästin monta sataa euroa! Vitsit mä tykkään tästä 

Mitäs mieltä te ootte? :-)

38 kommenttia:

 1. Vau miten ihana idea ja niin upea lopputulos!<3 :)

  http://jeannays.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Wau!! Mielettömän hieno :) Mä oon kans harkinnut sängynpäädyn tekoa itse, koska meillä on 140cm sänky mihin on lähes mahdoton löytää hienoa valmista sellaista :D Tai jos löytyy, hinta hipoo jo nelinumeroista lukua, mikä on mun makuun turhan paljon yhdestä päädystä. :D
  Pitäneekin nyt sitten oikein kunnolla pistää tää ajatus hautumaan ja keskutella miehen kanssa, josko saisin häneltä sitten vähän apuja tähän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna! :-) Kaupasta ostetut sängynpäädyt maksavat kyllä ihan sairaasti.. Kannattaa ehdottomasti tehdä itse, jos siihen on mahdollisuus :-)

   Poista
 3. Eiikä, aivan mahtava DIY ja toteutus älyttömän upea! ♥

  http://emmikristiinan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Ihana!! Oon kuolannut noita niin kauan, osaiskohan itse tehä tollasen oon aika käsi kaikissa tämmösissä :D

  http://mariaelina.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Ehdottomasti kannattaa kokeilla tehdä itse ja pyytää joku auttamaan! :-)

   Poista
 5. Vautsi! Niin hieno <3

  http://kanervaneuvonen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana ♥

  http://more-than-we.blogspot.fi/

  19 // Jyväskylä // Hyväntuulinen lifestyleblogi kuvilla, huumorilla ja liikunnalla höystettynä // ATM blogissa mietteitä tulevasta vuodesta liikunnan ja muun hyvinvoinnin puolesta.

  VastaaPoista
 7. Aivan huikea, sä oot selvästi haka tällaisissa teknisissä töissä! Itselle ei ikimaailmassa olisi tullut mieleen tehdä tällaista itse, lahois varmaan koko asunto siinä mukana :D Tosi siisti, kaunis ja ammattimainen lopputulos, olisin luullut valmiiksi kaupasta ostetuksi tuotteeksi jos et olisi kertonut vaiheittain miten tämän toteutit. Tällaisia olisi ehdottomasti kiva lukea lisää! :)

  http://bottleoflove.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kommentti, kiitos! ♥ Oon itseasiassa ollut ala-asteesta asti sekä puu että teknisessä käsityössä ja tarkoitus olisi tulevaisuudessa päästä opiskelemaan muotoilijaksi!

   Ihana kuulla, että oot tota mieltä! Pistetään ehdottomasti korvan taakse :-)

   Poista
 8. Hei vautsi! Kivasti toteutettu tuo sängynpääty! Multakin löytyy kotoa DIY-sängynpääty mut sen kyllä toteutti mun poikaystävä! :-D

  VastaaPoista
 9. Tosi kiva postaus ja sopii todella kivasti tuo sängynpääty muuhun sisustukseen! :) Ja vautsi sulla on aivan ihana banneri ja muutenkin ihana ulkoasu täällä blogissa!

  http://m-stay-fresh.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 10. Onnistui kyllä todella hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oon kyllä todella tyytyväinen lopputulokseen :-)

   Poista
 11. oi kuinka ihanan näköinen ja hieno! :o

  http://whitedreamwhite.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 12. Wau ihan tosi hieno ! :)
  https://nataliealexandras.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että oot tota mieltä! Kiitos! :-)

   Poista
 13. Oi vitsi miten kiva tosta tuli! Pitäisköhän itsekin tehdä ite sängynpääty, hmm!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-) Kannattaa ehdottomasti, jos yhtään löytyy kädentaitoja!

   Poista
 14. Vautsi, tosi mahtava idea ja hyvin toteutettu! :-D

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  VastaaPoista
 15. Ihan törkeän hieno! :) Itsekin meinasin yhdessä vaiheessa tehdä itse sängynpäädyn mutta rehellisesti sanottuna en oo varma riittäiskö mun kädentaidot ja kärsivällisyys :D Kiva kun jätit mulle kommenttia, sitä kautta löysin tänne! Tosi kiva tää sunkin blogi, jään ehdottomasti lueskelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa lukemaan! :-) Niin joo.. Voisit koittaa saada jonkun auttamaan sua! :-D Toki kaupastakin sägynpäätyjä löytyy, mutta ihan ryöstöhintaan..

   Poista
 16. Herttinen sentään miten upea lopputulos, olet aivan supertaitava tyyppi! :) Tykkään kanssa itse tehdä juttuja itse, mutta näin isoon urakkaan ei ehkä oma kärsivällisyys heti riittäisikään :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, ihana kommentti! Kiitos! :-)

   Haha :-D Ota ihmeessä ohjeet talteen, jos joskus houkuttaakin lähteä kokeilemaan!

   Poista
 17. Ohhoh! Huikea idea ja tosi kaunis lopputulos, wautsi ♥♥ Pitäisi itsekin ryhtyä rohkeammin tällaisiin diy-projekteihin :)

  VastaaPoista