tiistai 12. toukokuuta 2015

LUKION HYVÄT JA HUONOT PUOLET

Nyt kun lukion toinen vuosikurssi on parin viikon päästä selätetty, niin tulin kertomaan vähän mun mietteitä opiskelusta lukiossa. Mä opiskelen siis Janakkalan lukiossa Turengin toimipisteessä, eli joo meiän lukiossa on kaksi toimipistettä (Turenki ja Tervakoski) hallinnollisesti yhdistettynä yhdeksi lukioksi, Janakkalan lukioksi. Meillä ei siis ole hirveän iso lukio näin kun eri kylissä kuitenkin ollaan. Mutta nyt tämän pienen priiffauksen jälkeen ihan itse asiaan. Kerron mun näkökulmasta lukion hyviä ja huonoja puolia ihan yleisesti ja sitten myös meiän lukion kannalta!

IMG_5231

HYVÄT PUOLET:

Yleissivistys. Lukiohan on tunnetusti yleissivistävä oppilaitos. Uskoisin kyllä, että oon oppinut tosi paljon näiden kahden vuoden aikana. Siis tottakai oon oppinut, mutta myös sellaista mitä en tietäisi, jos en olisi lukioon mennyt. 

Sosialisoituminen. Oon tullut paljon sosiaalisemmaksi lukiossa. Vietetään niin paljon aikaa tiiviillä porukalla yhdessä. Heitetään läppää, kehitellään ja suunnitellaan paljon yhdessä. Pakostikin siinä löytää itsestään uusia puolia ja oppii avautumaan sekä päästämään muita lähelle :-)

Uudet ystävyyssuhteet. Tää on yksi ehdottomasti parhaimpia näistä lukion hyvistä puolista! Oon saanut niin paljon ihania uusia ystäviä lukion takia ja oon siitä niin älyttömän onnellinen  Lukiossa syntyy sellainen ihan omanlaisensa piiri ihmisiä, jotka osaavat samaistua sun fiiliksiin, kun arki painaa tai sitten jos on tosi hyvä olo. Ne ihmiset ymmärtää sua, koska useimmiten ne on ihan samassa tilanteessa.

Aikuistuminen. Varmasti jokainen, joka on lukion käynyt tai siellä juuri on tietää sen, että on aikuistunut vähän tai sitten paljon siitä mitä peruskoulussa oli. Oikeastaan lukio pakottaa aikuistumaan. Lukiossa oppii ottamaan vastuuta niin itsestään kuin opiskeluistaan ihan erilailla kuin peruskoulussa. Mä oon ainakin itse aikuistunut huomattavasti näiden parin vuoden aikana!

Henkinen kasvu. Voin myös sanoa, että oon kasvanut henkisesti lukion aikana! Lukiossa tulee niin paljon ylä- ja alamäkiä, että on vaan pakko kerätä itsensä ja jatkaa eteenpäin. Nykyään osaa jo suhtautua edes vähän positiivisemmin pieniin kömmähdyksiin, mitä matkan varrella tulee vastaan.

Oppii laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Lukiossa kun päivät pitenee, tulee kouluhommia kotiin, ja siihen pitäisi lisätä vielä omat menot ja harrastukset niin päivästä alkaa loppumaan tunnit. Silloin täytyy laittaa asioita tärkeysjärjestykseen! Usein jos mulla alkaa kertymään paljon hommia ja aika ei kuitenkaan riitä kaikkeen just sillon, niin saatan laittaa kalenteriin ylös milloin teen mitkäkin jutut. Esimerkiksi kouluhommia pystyy helposti jäsentelemään eri päiville, jos vaan jaksaa. Tottakai sillon myös ne hommat täytyy hoitaa ajallaan! :-D

Oppii olla välittämättä liikaa muiden mielipiteistä. Muistan vieläkin kuinka paljon peruskoulussa välitettiin muiden mielipiteistä varsinkin omassa pukeutumisessa ja käyttäytymisessä, huhuh. Ei noilla jutuilla oikeesti oo mitään väliä! Vaan ja ainoastaan sillä on väliä, että oot ite tyytyväinen ittees. Ei sun tarvii miellyttää muita tai todellakaan muokata ittees johonkin muottiin sopivaksi, niinkuin usein peruskoulussa tuppaa tapahtumaan. Lukiossa on täysin erilaista. Itse en juurikaan oo ottanut yhtään stressiä omasta ulkonäöstä tai muiden mielipiteistä koko lukio-aikana. Mun mielestä meiän lukiossa on tosi hyvä ilmapiiri kaikkien kesken. Kun tulee kouluun, niin ei tarvii pelätä, että joku sanoo jotain sun vaatteista tai katsoo sua pahasti!

Oppii sietämään stressiä paremmin. Otetaan esimerkiksi vaikkapa koeviikko. Koeviikot on lukion stressaavinta aikaa kirjoitusten jälkeen. Koko viikon elät (ainakin mä..) nenä kirjassa kiinni. Yleensä siis kokeen jälkeen kun oon päässyt kotiin niin aloitan lukemaan seuraavan päivän kokeeseen, enkä poistu kirjan äärestä ennenkuin tunnen osaavani tarpeeksi, käyn jääkaapilla, vessassa tai sitten jos nukahdan sänkyyn lukiessani.. :-D Koskaan ei muuten pitäisi lukea sängyssä. Siinä käy meinaan aina niin, että nukahtaa! Tosiaan se koko viikko on aika stressaava. Itse vaan painan sen läpi miettimällä, että nyt on vaan pakko lukea. Nykyään oon oppinut jopa tykkäämään koeviikoista, koska silloin ei ole normaalia koulua ja voi vaan tulla täysin höntsänä kouluun, ihan parasta! :-) Lukiossa muutenkin täytyy tuntea sekä sietää pientä stressiä, muuten ei mun mielestä pärjää!

Erilaiset tapahtumat. Päälimmäisenä mielessä tietysti wanhat!! Vanhojentanssit on yksi lukiouran odotetuimmista jutuista. Niitä meinaan mekin odotettiin sitten ihan lukion ensimmäisestä päivästä lähtien :-D Wanhojen lisäksi tietysti abi-vuonna tulevat penkkarit ja abiristeily! Muita huippuja tapahtumia lukiossa on ollut teemapäivät, pukeutumisviikot, tempaukset, potkiaiset :-) Myös näiden kaikkien tapahtumien järkkääminen on ollut tosi kivaa! Itse oon vielä hetken aikaa tutor ennen kun valta vaihtuu seuraaville. Oon myös meiän toimipisteen oppilaskunna hallituksen jäsen. Hallituksen kanssa usein just järkätään noi kaikki tempaukset tai teemapäivät! Pienessä lukiossa on plussana myös se, että on helppo osallistua kaiken suunnitteluun ja myös siihen itse järjestämiseen.

Kansainvälisyys. Tässä tulee nyt sitten ehdottomasti meiän lukion parasta antia! Italia-projekti, jossa jokainen mukaan lähtenyt asui viikon ajan italialaisessa perheessä Milanossa ja vastavuoroisesti italialaiset tuli sitten meidän perheisiin asumaan. Se oli kokemuksena ainutlaatuinen ja ihana, enkä vaihtais sitä mistään hinnasta pois! Lukion, ja vielä tarkemmin just meiän lukion takia mulla on ystävä Italiasta, mikä on ihan mahtavaa! :-) Sitten oli vielä toi kolmisen viikkoa sitten ollut Puolan matka, mikä sisältyi yhteen meiän lukion valinnaiseen historian kurssiin! Voin siis sanoa, että lukion takia oon nähnyt myös maailmaa ja oppinut eri kulttuureista! :-)

IMG_5211

HUONOT PUOLET:

Stressi. Niinkuin jo ylempänä vähän viittasin, niin lukiossa kyllä stressiä tulee pakostakin vähän. Riippuu kuitenkin ihan ihmisestä, kuinka raskaasti koulusta aiheutuvan stressin kokee! Joskus kaikki kouluhommat saattaa kerääntyä samaan aikaan hoidettavaksi ja silloin kyllä jaksamista koetellaan. 

Reikä kukkarossa. Lukio maksaa jonkun verran.. Koulukirjat, välineet, matkat sekä ylppärimaksut. Koulukirjoihin on kyllä ehdottomasti mennyt eniten rahaa! Ykkösellä yhteen jaksoon saattoi kirjat maksaa lähemmäs 200e ja niitä jaksojahan on ykkösellä ja kakkosella yhteensä se kymmenen. Tietenkin kannattaa hommata kirjat käytettyinä tai ostaa halvalla tutuilta, jos vain mahdollista! Itse oon tosiaan ollut niin tyhmä, etten oo myynyt mun kirjoja eteenpäin.. :-D Oishan sille rahalle välillä ollut käyttöä ja nyt kun tota kaapissa olevaa kirjakasaa katselee, niin hohhoijaa. Noista matkoista voisin sen verran sanoa, että esimerkiksi Italian ja Puolan matkat jouduttiin kustantamaan tietenkin itse. Haasteena voisi olla myös se, että selviää vanhojentansseista halvalla. Varsinkin tytöillä saattaa mennä paljon rahaa wanhoihin, koska on mekon, korujen, kenkien ostoa, kampaajaa yms. Tietysti tämäkin on ihan yksilöllistä. Jotkut selviävät halvemmalla esimerkiksi tekemällä meikin itse, laittamalla hiukset kotona tai lainaamalla mekon ilmaiseksi tai halvalla joltain tutulta.

Tulevaisuuden ammatti hakusessa. Lukiossa saa toki kolme vuotta lisäaikaa sen mietinnälle, että mitä haluaa isona tehdä. Joskus kuitenkin se, ettei sitä vielä tiedä, voi olla huonokin juttu. Meinaan jos kolmosella vaikka herääkin, että hei tota mä haluan tehdä ja sitten tajuaakin, ettei olekaan käynyt niitä kursseja mitä olisi kannattanut käydä. Saattaa olla, ettei tällä asialla kuitenkaan ole mitään väliä jatkokoulutuksen kannalta, mutta kyllä tätä asiaa mun mielestä kannattaa miettiä!Mitä hyviä tai huonoja puolia teiän mielestä lukiossa on? Ootteko samoilla vai eri linjoilla mun kanssa?

2 kommenttia:

  1. Aika samoilla linjoilla sun kanssa mennään, hyvä postaus jälleen! :)

    VastaaPoista