Tarvikkeet:
- akkuporakone
- erilaisia porakoneen teriä
- mitta ja viivoitin
- lyijykynä ja tussi
- niittikone ja niittejä
- kaksipuoleista mattoteippiä (Stark, 6,11e)
- pitkä neula (Hämeenlinnan askartelukauppa, 1e)
- juuttinarua (Tiger, 3e)
- timanttinapit 20kpl (eBay 7,43e)
- valkoinen keinonahka 142cm x 170cm (Eurokangas, 42,33e)
- vaneri (Stark, 14,39e)
- vaahtomuovipatja
Yhteensä: 74,26e
Kun kaikki tarvittavat tarvikkeet oli kasassa ja olin tehnyt suunnitelman paperille, aloitettiin merkkaamalla vaneriin nappien paikat. Tämän jälkeen tehtiin samalla tavalla reiät valkoiseen pahviin, jota käytettiin myöhemmin sabluunana vaahtomuovipatjaa ja keinonahkaa varten.
Sitten porattiin vaneriin kaksi reikää tussilla tehdyn merkin molemmille puolille. Tässä vaiheessa voi myös tehdä vain yhden reiän tuohon keskelle merkin kohdalle, jos haluaa lopuksi kiinnittää kiristetyn napin narut nitojalla levyn taakse. Me kuitenkin päädyttiin tekemään nämä kaksi reikää, jotta narut voi lopulta solmia ja nappien kireyttä halutessaan vielä säätää.
Sitten käytettiin sabluunaa apuna vaahtomuoviin merkattaessa. Kun merkit oli tehty, porattiin pyöröterällä vaahtomuovista irti tuollaiset pötköt. Tähän voisi myös käyttää vaikka terävää veistä tai mitä tahansa muuta, jolla saadaan läpi menevät reiät vaahtomuoviin.
Seuraavaksi kiinnitettiin vaahtomuovipatja ja vaneri toisiinsa kiinni, jotta ne pysyvät yhdessä seuraavissa työvaiheissa. Tässä päädyttiin käyttämään liiman sijasta kaksipuoleista mattoteippiä, joka piti patjan ja vanerin hyvin kiinni toisissaan. Sitten siirryttiin kankaan kiinnittämiseen.
Oltiin mitoitettu tarkoituksella vaneri hiukan patjaa pienemmäksi, jotta tekonahkaa kiristäessä vanerin reunat eivät aiheuta kankaan repeämistä. Ei vedetty kangasta hirveän tiukalle, koska silloin nappeja ei pystyisi pingottamaan kunnolla. Päädyin tekemään taitoskohdan kuvassa näkyvällä tavalla, sillä kaikista eri vaihtoehdoista se oli parhaimman näköinen. Kun kangas oli kiinnitetty, käännettiin sängynpääty ja merkattiin sabluunalla pienet merkit myös kankaan oikealle puolelle, jotta neulan kanssa on helpompi tulla oikeasta kohdasta läpi.
Nappien laittoonkin tarvitsee melkeinpä toiset kädet, joten tässä vaiheessa mun sisko auttoi mua :-) Ensin naru pujotettiin neulanpäähän ja neulalla mentiin toisesta vaneriin tehdystä reiästä sisään. Sitten neulalla tullaan läpi tekonahkaan tehdyn merkin kohdalta ja pujotetaan nappi lankaan. Kun nappi on lankassa, neulalla mennään samasta kankaan reiästä takaisin, mutta ulos tullaan siitä toisesta vanerin reiästä, niin kuin kuvassa näkyy. Tässä vaiheessa pitkästä neulasta on todella paljon hyötyä, koska liian lyhyt neula jäisi patjan sisään.
Kun kaikki napit on saatu oikealle puolelle, ne kiristetään haluamalleen kireydelle. Lopulta narut solmitaan takaa umpisolmulle. Tässä kohtaa nappien kireyttä on helppo säätää, koska naruja ei kiinnitetty vaneriin nitojalla.
Lopuksi tehtiin vielä jalat laudoista ja maalattiin ne valkoisiksi. Tässäkin vaiheessa voi käyttää omaa luovuutta ja keksiä erilaiset jalat tai jättää ne kokonaan pois, jos siltä tuntuu. Taakse voi halutessaan vielä lisätä toisen kankaan, jotta nappien narut saadaan piiloon.
Siinä vielä kuvat valmiista sängynpäädystä. Lopputuloksesta tuli vielä parempi kuin olin osannut kuvitellakaan! Itse tehty on mun mielestä myös paljon kivempi kuin kaupasta ostettu ja mikä parasta, näin säästin monta sataa euroa! Vitsit mä tykkään tästä ♥
Mitäs mieltä te ootte? :-)