keskiviikko 8. helmikuuta 2017

10 VINKKIÄ LUKULOMALLE JA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN

Nyt kun lukuloma ja ylioppilaskirjoitukset alkavat joillain olla ajankohtainen aihe, niin ajattelin jakaa mun vinkkejä perustuen omiin vuoden takaisiin ylioppilaskirjoituksiin. Toivottavasti näistä on apua teille!

10 VINKKIA LUKULOMALLE JA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN

1. Tee lukulomalle lukusuunnitelma ja noudata sitä. Itse tein koko lukuloman kestävän lukusuunnitelman paperille. Suunnittelin sen niin, että jokaiselle aineelle tuli tarpeeksi lukupäiviä kyseisen aineen laajuden ja oman osaamistason mukaan. Esimerkiksi yhteiskuntaoppia luin suhteessa enemmän kuin englantia.

2. Tee jotain muutakin lukemisen ohella. Viettäkää kavereiden kanssa vaikka tyttöjeniltaa tai käy kuntosalilla selventämässä ajatuksia :-) On hyvä saada välillä jotain muutakin ajateltavaa kuin äidinkielen esseekoe tai matikan kaavat.

3. Jos seurustelet samassa tilanteessa olevan kanssa, lukekaa välillä myös yhdessä. Käykää aiheita yhdessä läpi ja auttakaa toista ymmärtämään vaikeita asioita. Musta tuntui, että näin myös itselle jäi paremmin mieleen opittavat asiat.

4. Tee muistiinpanoja. Itse huomasin jo hyvin aikaisin lukion alussa, etten opi pelkästään kirjaa lukemalla. Kirjoituksiin tein siis kaikista eri aiheista (tai hyödynsin kursseilla kirjoittamiani) omat selkeät muistiinpanot, joiden avulla opettelin aihealueen kerrallaan. Ylioppilaskirjoituksissa saatoin sitten muistaa kuvatarkasti mitä kullakin rivillä luki, jolloin esseen suunnittelu sujui helposti.

10 VINKKIA LUKULOMALLE JA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN

5. Selaa reaaliaineiden edellisien vuosien koekysymykset läpi ja katso mitkä kysymykset toistuvat tai ovat yleisimpiä. Mieti mielessäsi tai kirjoita joitakin alueita käsitteleviin kysymyksiin vastaus. Itse koetilanteessa muutama kysymys käsitteli juuri sellaista aihetta, jonka olin poiminut edellisien vuosien kysymyksistä. Näin saat myös esimakua siitä, millä tavalla ylioppilaskirjoituksien kysymykset kysytään.

6. Ota kokeeseen mukaan hyvät eväät ja pakkaa ne valmiiksi koetta edeltävänä iltana. Mulla oli yleensä mukana vettä, leipää, juotavaa jogurttia ja hedelmiä. Ensimmäisen kokeen jälkeen huomaat kyllä, kuinka paljon eväitä tarvitset mukaan. Itse otin usein ihan liikaa, jolloin söin eväitä vielä kotonakin.

7. Älä lue liikaa koetta edeltävänä iltana! Itse selasin viimeisenä iltana vain muistiinpanoja ja laitoin eväät ja tarvikkeet valmiiksi. Jos luet liikaa viimeisenä iltana, aamulla aivot saattavat olla sen verran jumissa, ettet muista puoliakaan.

10 VINKKIA LUKULOMALLE JA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN

8. Pue kokeeseen rennot ja lämpimät vaatteet. Koulujen liikuntasalit ovat yleensä aika viileitä, eikä kokeessa ole kiva palella. Itse puin päälle rennot collegehousut, hupparin tai neuleen ja villasukat.

9. "Oksenna" kaikki tietosi suunnittelupaperille. Sen jälkeen ala vasta jäsentelemään ja suunnittelemaan sitä, miten kirjoitat esseen. Suunnittelin aina ensin esseen ja sen jälkeen kirjoitin sen. Sitten vasta siirryin seuraavaan esseeseen. Kirjoitin kaikki esseet kaksi kertaa, toisen puhtaana ja virheettömänä.

10. Älä kiirehdi koetilanteesta pois, mutta älä myöskään laiskottele! Olin yhtä reaaliaineen koetta lukuunottamatta kokeissa lähemmäs kolmea. Kirjoitin kylläkin koko ajan, joten kuusi tuntia menee yllättävän nopeasti! Usein en kerennyt syömään vasta kun kokeen jälkeen ja vessassakin kävin vain koska oli pakko. Voin sanoa, että itselle jäi aina kuitenkin hyvä olo siitä, että olin antanut kaikkeni ja olin kokeessa mahdollisimman pitkään. Tosin sähköiset kokeet voivat muuttaa tätä, kun esseen kirjoittaminen nopeutuu huomattavasti!


Tsemppiä kaikille tämän vuoden kirjoittajille! :-)

8 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja hyödyllinen varmasti monella :-)

  VastaaPoista
 2. Voi hitsi, olis pitänyt ite silloin joskus noudattaa näitä sääntöjä! Lukulomalla en tainnut kauheesti lukea, kun arvosanat ei niin erikoisia ollut. :-D

  VastaaPoista
 3. Tosi hyviä vinkkejä!! Erityisesti kaksi ensimmäistä on tosi tärkeitä!

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Moikka! Kiitos hyvistä vinkeistä, onko vielä jotain tärppiä kielten kokeisiin kertaajalle?:D oletko lähdössä välivuoden jälkeen opiskelemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiva, että näistä on hyötyä :-)

   Itse suoritin ruotsin WordDive -kielikurssin, mutta en tiedä oliko siitä juuri mulle mitään hyötyä. Lisäksi tein sekä ruotsin että englannin kielioppiasioista muistiinpanoja ja kertailin sitten niitä :-) Katsoin myös vähän Solsidania ja englanninkielisiä sarjoja ilman tekstityksiä.

   Olen hakemassa tänä vuonna samaan kouluun kuin viime vuonna ja lähtisin mielelläni opiskelemaan, jos koulupaikka vain aukeaa!

   Poista