maanantai 31. lokakuuta 2016

FB-KIRPPUTORIEN PLUSSAT JA MIINUKSET

Moikka! Mainitsin teille vähän aikaa sitten, että ostan nykyään paljon Facebook-kirpputoreilta. Kaikkihan alkoi siitä, kun liityin yli vuosi sitten moneen erilaiseen Facebookin kirpputori-ryhmään. Tarkoituksena oli myydä kaikki turhat/käyttämättömäksi jääneet vaatteet pois ja sen jälkeen poistua ryhmistä. Kuinkas siinä kävikään? Niissä ollaan jäsenenä vielä ja hyvä niin! Fb-kirpputoreilla on mun mielestä sekä plussia että miinuksia ja ajattelin jakaa niistä teille mun mielestä ne tärkeimmät:

IMG_1259

PLUSSAT

VALINNANVARA. Facebookista löytyy monia erilaisia kirppareita kategorioittain (esim. naistenvaate, urheilu, merkkivaate tai jokin tietty merkki). Fb-kirppareilta voit löytää vaatteen tai kengät, joiden ostamista olet miettinyt jo pitkään tai jotka ovat jo loppuunmyyty. Normaalilta kirpparilta tuskin löytyy jotain tiettyä vaatetta tai kenkiä, joita olet etsinyt.

RAHA. Fb-kirpparilla myydessä et maksa pöytävuokraa, jolloin kaikki tuotto on pelkkää plussaa. Normaalilla kirpparilla myydessä on aina pelko siitä, että mitä jos tienaan vain sen verran kuin pelkkä pöytävuokra maksoi.. Joillain kirpputoreilla pöytien hinnat ovat sitä paitsi ihan pilvissä! Fb-kirppareilla ei ole tätä ongelmaa. Tässä on suurin syy miksi nykyään myyjänä suosin Fb-kirppareita enemmän kuin normaaleja kirpputoreja.

MYYMISEN HELPPOUS. Otat kuvat myytävistä tuotteista ja lataat ne Facebookkiin. Helppoa kuin mikä! Ei tarvitse liikkua mihinkään, vaan myymisen voi hoitaa vaikka omalta kotisohvalta. Postittamisen voit ajoittaa esimerkiksi kauppareissun yhteyteen tai sitten voit vaikka kerätä isomman kasan kirjeitä ja paketteja ja postittaa ne kaikki kerralla. Myyminen on yksinkertaisesti mun mielestä paljon helpompaa Fb-kirppareilla. Normaalille kirpputorille tavaroiden/vaatteiden vieminen vie resursseja ja rahaa.

IMG_1271

MIINUKSET

HINNAT ovat useimmissa tapauksissa Fb-kirppareilla ja normaaleilla kirppareilla täysin erilaiset. Fb-kirppareilla myytävistä tuotteista pyydetään paljon enemmän kuin normaalilla kirpparilla ja miksi toisaalta pyytää vähempää mitä voisi saada? Myyjänä tämä ilmiö on mitä parhain, mutta ostajana se voi joskus harmittaakin. Tämän kohdan voisin siis luokitella sekä plussiin että miinuksiin. Myyjälle plussana ja ostajalle miinuksena!

TOIMITUS. Fb-kirppareilla toimitusmahdollisuudet ovat nouto tai postitus. Noudosta sopiminen voi välillä tuottaa päänvaivaa.. Itse suosin sitä, että ostaja noutaa haluamansa tuotteen kotoani, jolloin itse en joudu kuljettamaan tuotetta mihinkään. Poikkeuksena tietenkin omien menojen mukaan sovitut noudot jostain muualta. Postitus on todella helppoa nyt kun sitä on tullut tehtyä paljon. Käytän joko kirjettä tai miniärräpakettia, koska ne olen todennut helpoimmiksi postitustavoiksi! Normaalilla kirpputorilla ei tietenkään täydy toimittaa ostajalle mitään.

ONGELMAT ovat Fb-kirppareilla jokapäiväistä. Huijatuksi tulemisen mahdollisuus on paljon isompi kuin tavallisella kirpputorilla. Kirpputorilla tavaraa tai vaatetta saattaa joskus hukkua tai joku saattaa varastaa jotain pöydästäsi. Fb-kirppareilla ongelmia on tuplatusti enemmän. Yleensä huijaamista tapahtuu tilanteessa, jossa ostaja maksaa tuotteen myyjän tilille, mutta myyjä ei olekaan lähettänyt tuotetta, eikä häneen saa enään yhteyttä tai hän on kokonaan poistunut ryhmästä. Facebook-profiileja on myös luotu juuri tähän tarkoitukseen.. Fb-kirppareilla esiintyy myös hupivarailua ja epärehellisyyttä. Varataan tuote, josta ei kuitenkaan olla edes kiinnostuneita ja sillä aiheutetaan myyjälle turhaa päänvaivaa. Ostajalle yksi harmillisimmista tilanteista on se, että ostettu tuote ei todellakaan vastaa kuvausta. Aina välillä ryhmistä voi lukea tilanteita, joissa postista tullut vaate on ollut täysin rikki tai suoraan sanottuna niin järkyttävässä kunnossa, että se on lentänyt suoraan roskiin.

OSTAJAT. Mulla on kokemusta monenlaisista ostajista. Jotkut ostajat ovat hoitaneet kaupat nopeasti ja hyvin, jotkut vitkastelevat tai keksivät tekosyitä ja jotkut taas tekevät ohareita kun pitäisi maksaa tai saapua paikalle. Joskus mahdollinen ostaja kyselee vaatteesta montaa eri kuvaa päällä tai kaikenmaailman mittoja ja lopulta vaate olikin jo alunperin väärän värinen. Näistä syistä en juuri itse enään kuvaa päällä tai mittaile vaatteita. Myyn nykyään myös useammin nopeimmalle ostajalle/maksajalle, enkä varaile kauaa, koska muutaman kerran on käynyt niin, että ostaja varaa tuotetta esimerkiksi viikon ja sitten katoaakin tuhkatuuleen tai hän ei enään haluakaan ostaa varaamaansa tuotetta.

Onneksi mulle on osunut tähän mennessä suurimmalta osalta vain hyviä kauppoja Fb-kirppareilla ja pahimmilta ongelmilta on vältytty! Yllämainituista tilanteista oon oppinut mm. tiukentamaan omia linjoja myyjänä ja lisäämään varovaisuutta ostajana. Koskaan ei kannata olla liian luottavainen tai varomaton, sillä huijaaminen ja ongelmat tulevat vain lisääntymään kun Fb-kirpputorien suosio kasvaa.. Normaalit kirpputorit ovat toisaalta helppoja ja mutkattomia myyntipaikkoja, mutta itse olen tykästynyt näihin Fb-kirpputoreihin niin myyjänä kuin ostajanakin :-)


Minkälaisia kokemuksia teillä on Fb-kirppareista? :-)

8 kommenttia:

 1. Mä oon kans tykästynyt fb-kirppuihin! Tekee tosi hyviä löytöjä välillä ja saa itse myytyä aika hyvin omia turhakkeita pois. Välillä toki tulee ärsyttäviä tilanteita kun on joku ostamassa jotain ja ei meinaa saada sovittua noutopäivämäärää tai yhtäkkiä ei kuulukkaan enään mitään. Kiva postaus! :) http://meikkiarsenaali.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! :-) Joo se on se harmittava puoli noissa.. Kiitos! :-)

   Poista
 2. En ole ikinä uskaltautunut ostelemaan mitään fb kirppareilta, vaikuttaa niin moninnmutkasielta.. Mutta ehkäpä sitä joskus pitää kokeilla:D

  https://harrietgripenberg.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, jos ei aina huvita viedä tavaroita kirpputorille tai maksaa pöytävuokrasta! Alussa oli kyllä vähän totuttelemista, mutta nyt kun sitä on tehnyt jo pidemmän aikaa, se on oikeastaan aika helppoa ja yksinkertaista! :-D

   Poista
 3. Olen kanssa muutamien FB-kirppareiden jäsen ja muutaman kerran olen ostanutkin! Toki olen kokenut myös sen nurjan puolen, koska jouduin erään tapauksen kanssa huijatuksi... :-(

  Mutta hei! Aivan mahtavanoloinen blogi sulla, jään seurailemaan. :-)

  adaemmimaaria.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi harmillista, että tuolta löytyy myös niitä epärehellisiä ihmisiä, jotka huijaavat! :-( Toivottavasti jatkossa kaupat sujuvat hyvin, eikä tuollaisia osu enään kohdalle!

   Kiitos ja tervetuloa! :-)

   Poista
 4. Ah nuo ihanat facekirpparit. Tässä aihe, mistä voisin keskustella melkein rajattomasti :D Mullakin on pääasiassa sujuneet kaupat ongelmitta, mutta eipä tuolla voi jahkailevilta ostajilta oikein välttyä :) Täällä muuten viimeisin postaukseni aiheesta: http://funfitfash.blogspot.fi/2016/09/facebook-kirpputorit-uhka-vai.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tiiän tunteen! Niimpä, fb-kirppareilla törmää kyllä monenlaisiin ihmisiin ja tapauksiin :-D

   Jees, kävin lukemassa sun postauksen. Puhut täysin asiaa! Muutaman euron takia ei kannata kyllä lähteä vaivaamaan omaa päätään, jos kaupat eivät suju nopeasti ja vaivattomasti. Itse mainitsen myynti-ilmoituksissa, etten kuvaa päällä tai mittaile ja myyn nopeimmalle ostajalle/maksajalle, jolloin kauppojen tekeminen on muuttunut itselleni helpommaksi :-)

   Poista